Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Miksi työssäkäyntiä autolla verotetaan, mutta lomalentoja tuetaan verottomuudella? (mielipide: Etelä-Saimaa 22.2.2022)

Lisätty 10.03.2022

Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti pandemian alun romahduksen jälkeen. Viimeisen vuoden aikana raakaöljyn hinta on noussut noin 50 %, huhtikuusta 2020 jopa yli kymmenkertaistunut. Kivihiilen hinta on vuodessa kolminkertaistunut, maakaasun hinta nelinkertaistunut ja esimerkiksi kahvin maailmanmarkkinahinta on tuplaantunut. Lopulta markkinataloudessa kyse on kysynnästä ja tarjonnasta.

Polttoaineiden hinnat ovat myös nousseet, mutta kotitalouksien menoista polttoainekulut ovat edelleen alle neljä prosenttia. Autoilun kuluista polttoaineen osuus on noin neljäsosa. Hajonta kotitalouksien välillä on tietenkin suurta.

Kuljetusyritysten tukemiseksi on ehdotettu dieselin käyttövoimaveron poistoa ja ns. ammattidieseliä eli polttoaineveron palautusta yrittäjille. Näistä jälkimmäinen on hallinnollisesti raskas järjestelmä.

Tuntuu unohtuneen, että Suomessa kuljetusyrityksiä tuetaan dieselpolttoaineen merkittävästi pienemmällä polttoaineverolla. Tämän verotuen takia dieselautot maksavat vuotuista käyttövoimaveroa, joka on hyvin pieni tai olematon raskaalle kalustolle ja suurehko dieselhenkilöautoille. Yhteenlaskettuna dieselautojen vuotuinen verotuki on noin 400 miljoonaa euroa.

Dieselautojen käyttövoimaveron poisto merkitsisi samalla dieselpolttoaineen verotuen poistoa. Dieselhenkilöautoilijat hyötyisivät siitä noin 50 miljoonaa euroa vuodessa, mutta ammattiliikenteelle se merkitsisi yli 400 miljoonan euron kustannusnousua. Helpoin tapa tukea kuljetusliikennettä olisi alentaa dieselpolttoaineen polttoaineveroa ja nostaa vastaavalla summalla dieselhenkilöautojen käyttövoimaveroa.

Suurin osa Suomen dieselistä ja bensiinistä valmistetaan fossiilisesta raakaöljystä, josta noin 90 % on peräisin Venäjältä. Mikä tahansa epäsuorakin tuki fossiilisille dieselille ja bensiinille on tukea venäläisille öljyfirmoille, vähintäänkin omituista ilmastotavoitteiden kannalta ja vähentää biokaasu- ja sähköautojen, vähemmän kuluttavien autojen, joukkoliikenteen ja pyöräilyn houkuttavuutta.

Autoilun veroja enemmän minua ihmetyttää lentämisen verottomuus. Lentokerosiinin vero on nolla ja kansainväliset lennot on vapautettu arvonlisäverosta. Miksi työssäkäyntiä verotetaan, mutta lomalentoja tuetaan verottomuudella? Olisiko lentoveron aika?

Kimmo Klemola, Lappeenranta