Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lukijalta: Lentokeisarilla ei ole vaatteita (mielipide Etelä-Saimaa 19.5.2020)

Lisätty 10.05.2021

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n tuoreen selvityksen jälkeen Lappeenrannan lentokentän matkustajista alkaa vihdoin olla tutkittua tietoa. Matkustajista 58 % on venäläisiä, 36 % suomalaisia ja 6,7 % keskieurooppalaisia.

Huolestuttavaa on, että keskieurooppalainen matkustaja jätti Etelä-Karjalaan vain 100 euroa. Taloustutkimuksen aiemman selvityksen mukaan keskieurooppalainen matkustaja käyttää Suomessa 1 155 euroa. Tästä päätellen vain vajaa kymmenesosa keskieurooppalaisista matkustajista jäi Etelä-Karjalaan. Muut jatkoivat Lappiin, Pietariin tai muualle. Lentomatkustajista siis ainoastaan 0,5 prosenttia oli sellaisia keskieurooppalaisia, jotka jäivät Etelä-Karjalaan. Joka toisella lennolla oli yksi tällainen keskieurooppalainen matkustaja.

Venäläinen lentomatkustaja jätti Etelä-Karjalaan 66 euroa. Venäläisten suuren matkustajaosuuden takia tämä on rahallisesti suurin hyöty Etelä-Karjalalle. Herää kuitenkin kysymys, kuinka suuri hyöty on maakunnallemme Lidlissä käytetty 66 euroa? Keskimäärin venäläinen matkustaja käyttää Etelä-Karjalassa 170 euroa, joten luvuista voi päätellä, että kaksi kolmesta venäläisestä lentomatkustajasta sujahtaa lentoasemalta suoraan rajalle kuluttamatta senttiäkään.

Ulkomaalaisten Etelä-Karjalaan tuomista matkailutuloista lentoliikenteen osuus on noin puoli prosenttia, keskieurooppalaisten lentomatkustajien osuus matkailutuloista on alle promille.

Valtio tukee Lappeenrannan lentokenttää vajaalla miljoonalla eurolla vuosittain. Lappeenranta maksaa lentoasemasäätiölle vuosittain reilu puolitoista miljoona euroa. Säätiöltä verorahojamme siirtyy ilmeisesti Ryanairin tytäryhtiö Airport Marketing Services Ltd:lle (Jersey) kynnysrahoina noin miljoona euroa. Säätiön rahansiirrot eivät valitettavasti ole julkisia. Lentoasemasäätiö on raskaasti tappiollinen. Lappeenrannan lentoasema Oy:n viime vuoden tilinpäätös lähentelee kauhukertomusta.

Kolmen vuoden valtuustokauteni aikana vain vihreät ovat äänestäneet lentoliikenteen tukia vastaan.

Kimmo Klemola
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Lappeenranta