Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

2019 vaalikonevastauksiani: raha

Lisätty 16.03.2019

Kun valtion menoja ja tuloja tasapainotetaan, se on tehtävä mieluummin menoja karsimalla kuin veroja kiristämällä.

Pitkällä aikavälillä talouden on oltava tasapainossa. Tähän on kuitenkin hieman hankala vastata, koska on oikeasti järkeviä karsittavia menoja ja vaikkapa vanhushoivan menot, joista en verojenkorotuksen pelossa karsisi, ja toisaalta veroja voitaisiin jossain korottaa hyvästä syystä.

Sosiaaliturvaa tulee kehittää niin, että osa nykyisistä tuista korvataan kaikille työikäisille maksettavalla, vastikkeettomalla perustulolla.

Kansalaispalkka tai perustulo olisi kaikille vastikkeeton. Se vähentäisi byrokratiaa, olisi tasa-arvoisempi (nykyään moni ei osaa tai kykene hakemaan hänelle kuuluvia etuisuuksia) ja mm. kannustaisi yrittäjyyteen. Kansalaispalkka/perustulo kuuluisi kaikille täysi-ikäisille tietyin poikkeuksin (mm. eläkeläiset).

Euron ulkopuolella Suomi pärjäisi paremmin.

Eurosta on hyötyjä ja haittoja. Mielestäni hyödyt ylittävät haitat. Ruotsilla ja Tanskalla menee tosin ihan hyvin niilläkin, ilman euroa.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Liian suuret tuloerot tai ahneus eivät ole hyväksyttäviä. Yksi prosentti ihmisistä omistaa puolet maailman varallisuudesta. Onko se hyvä asia? Onnellisimmissa ja parhaiten pärjäävissä maissa on pienet tuloerot.

Perintöverosta pitää luopua.

Perintöveroasiassa nousee jatkuvasti esiin kestämätön argumentti, että saadusta perinnöstä on jo perittävän eläessä verot maksettu. Argumentti on ihmeellinen, koska kaikesta kiertävästä rahasta on maksettu lukuisia kertoja veroja. Maksetuista palkoistakin.

Perintövero tulee ilman omia ponnisteluja, kuin Manulle illallinen. Tällaisella verolla luulisi olevan kannatuspohjaa.

Mikäli perintövero poistetaan, tulee verokakkua kerryttää muualla. Vaihtoehtoja toki on. Esimerkiksi tuloverojen kiristys, autoveron nosto, polttoaineveron nosto, ruoan ALV:n nosto jne.

Yhteiskunta siis tarvii ihan oikeasti verotuloja esimerkiksi sairaiden hoitoon, poliisien ja opettajien palkkoihin ja opetukseen.