Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ydinvoimaloita Lappeenrantaan?

Lisätty 15.11.2019

Etelä-Saimaa kirjoitti 15.11.2019 LUTin pienydinvoimalatutkimuksesta (SMR) ” LUTin viittä vaille valmis ydinvoimalan koelaitos käy ensi töikseen lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjen kimppuun — Katso kuvista, miltä useiden metrien korkuinen laitos näyttää”. Lappeenrannan asutuskeskittymiin riittäisi kuulemma 3–4 ydinvoimalaa. Onnettomuuksien mahdollisuudesta, asukkaiden mielipiteestä tai ydinjätteestä ei ollut jutussa sanaakaan. Tai hinnasta.

Kirjoituksessa on vääriä lukuja Suomen sähkön ja kaukolämmön päästöjen osalta. Haastateltu professori Hyvärinen (tai toimittaja) ei liene perehtynyt sähköntuotannon koko elinkaaren päästöihin, vaan tiedot ovat Energiateollisuus ry:n julkaisuista. Energiateollisuus ei valitettavasti päästöjulkaisuissaan laske koko elinkaarta mukaan, vaan ilmoittaa ainoastaan fossiilisten polttoaineiden piipunpään päästöt – polttoaineen tuotannon päästöt jäävät kokonaan pois. Samaten bioenergia, ydinvoima, tuuli, vesi ja aurinko lasketaan nollapääastöisiksi, vaikka ne eivät sitä tietenkään koko elinkaaren osalta ole. Suuri osa päästöistä jää siis tilastojen ulkopuolelle.

Suomen sähköntuotannon koko elinkaaren päästöt vuonna 2017 olivat melko tarkkaan 10 miljoonaa tonnia CO2e. Sähkönkulutus on kuitenkin noin 30 % suurempaa kuin tuotanto johtuen nettotuonnista. Yllättäen sähkönkulutuksen elinkaaren päästökerroin (159 gCO2e/kWh) on suurempi kuin sähköntuotannon (154 gCO2e), mikä vuonna 2017 johtui lähinnä Viron palavalla kivellä tuotetusta sähköstä, jota Suomeen jonkin verran tuotiin. Sähkönkulutuksen elinkaaren päästöt olivat vuonna 2017 Suomessa 13,5 miljoonaa tonnia CO2e.

Kaukolämmön elinkaaren päästöt olivat viime vuonna Suomessa 5,8 miljoonaa tonnia CO2e.

On tietenkin mukavaa, että kaikkea tutkitaan. Eri asia on, hyväksyvätkö ihmiset asuinkeskittymiin ydinreaktorilla toimivia lämpölaitoksia. Näkemistäni esityksistä (VTT) olen havainnut, että vakuutukset suuren onnettomuuden osalta hoidetaan näissä SMR-reaktoreissa ydinvastuulailla (valtio tai yhteiskunnat kantavat vastuun suuronnettomuudessa).

Tämä ei tietenkään ole yllätys. Mikään vakuutusyhtiö ei myy eikä ole koskaan missään maailmassa myynyt ydinvoimaloille vakuutuksia pahimman varalle. Periaatteessa ydinlaitoksen haltijalla on rajoittamaton vastuu, mutta käytännössä suuren onnettomuuden tapauksessa vastuu siirtyy yhteiskunnalle.

Kaikkialla maailmassa valtiot ovat käytännössä maksaneet ydinvoimaloiden vastuuvakuutukset. Sen takia ydinvoimaa on jopa kutsuttu maailman sosialistisimmaksi energiamuodoksi.

SMR on ollut hyödyllinen sotalaivoissa ja -sukellusveneissä. Siitä ovat olleet kiinnostuneet myös maat, jotka haluavat valmistaa raaka-ainetta ydinaseisiin. Näissä käyttökohteissa hinnalla ei ole ollut väliä.