Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

SF6

Lisätty 14.11.2019

Syyskuussa Iltalehden välityksellä levisi uutinen rikkiheksafluoridipäästöistä (SF6), jotka sujuvasti yhdistettiin tuulivoimaan. Uutinen oli ”totta”, mutta mittaskaalaa eivät ihmiset ymmärtäneet. Uutista jaettiin laajasti tuulivoiman vastustajien toimesta.

Rikkiheksafluoridia käytetään eristekaasuna läpi energia- ja sähkönjakelujärjestelmän, ei siis pelkästään tuulivoimaloissa.

Rikkiheksafluoridi on 23500 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Tuulivoimaloista sitä vuotaa kuitenkin niin vähän, että vuodot aiheuttavat tuulisähkön kaikkiaan 10 gCO2e/kWh päästöistä yhden promillen eli 0,01 gCO2e/kWh.

Vertailun vuoksi ydinvoiman elinkaaren päästökerroin on noin 19 gCO2e/kWh ja turvelauhdesähkön 1089 gCO2e/kWh. Nekin tarvitsevat rikkiheksafluoridia.
Energiateollisuus ry julkaisee vuosittain sähköverkkojen SF6-päästöt (https://energia.fi/files/3881/SF6-kaasu_2018.pdf).

Vuonna 2018 rikkiheksafluoridipäästöt Suomen sähköverkoissa olivat 87 kg SF6. Kulutettua sähkökilowattituntia kohti päästö oli 0,02 gCO2e.

Tuulivoimayhdistys kirjoittaa (https://www.tuulivoimayhdistys.fi/tietoa-tuulivoimasta/usein-kysytyt-kysymykset/miten-sf6-kaasu-liittyy-tuulivoimaan):

”Ympäristöministeriön tilaston mukaan sähkönjakelulaitteiden F-kaasupäästöt vuonna 2017 vastasivat 0,01 Mt CO2-ekvivalenttia [sisältää muitakin F-kaasuja kuin SF6]. Suomen vuoden 2018 tuulivoimatuotanto (6 TWh) vähentää maamme kasvihuonekaasupäästöjä vuosittain 4,2 miljoonaa tonnia CO2-ekvivalenttia. Eli verrattaessa tuulivoiman tuomia ilmastohyötyjä kaikkien (ei vain tuulivoimaloiden) sähkönjakelulaitteiden synnyttämiin SF6-kaasupäästöihin, voidaan saada mittakaavaa päästöihin.”

Rikkiheksafluoridin käytölle on olemassa myös vaihtoehtoja.